leplezizlepleziz
Likörler ve Likör Tarifleri

Likörler ve Likör Tarifleri

Likörler ve Likör Tarifleri

Vişne Likörü

Ülkemizde çokça yetiştirilen vişne damak tadımıza en uygun meyvelerden birisidir. Genellikle marmelat, reçel ve vişne...

Portakal Likörü

Meyve likörü denilince akla ilk gelenlerden biri de portakal likörüdür. Bu likör tatlı ekşi tadıyla,...

Limoncello

Bir İtalyan rüyası limoncello, aslında bildiğiniz üzere limon likörü fakat orijinal ismi ile anılmasına çok...

Erik Likörü

Listemizdeki likör çeşitleri arasında belki de en az bilineni erik likörü. Eriğin birçok çeşidi var...

Hindistan Cevizi Likörü

Kahve kokteylleri, çikolata yancısı ve tropik kokteyllerin aranan yüzü hindistan cevizi likörü. Birkaç püf noktası...

Kızılcık Likörü

Hafif kekremsi bir tat severseniz kızılcık likörü tam size göre. Bunun yanı sıra şeker ilavesi...

Likörler ve Likör Tarifleri

İçki türleri içinde oldukça köklü bir tarihçeye sahip olan likörler, binlerce yıldan bu yana insanların hayatındaki varlığını koruyor. Tarih boyunca birçok farklı kültürde çeşitli ritüellere ve etkinliklere eşlik etmiş olan likör çeşitleri, içki dünyasının belki de en renkli ve yaratıcı üyelerini oluşturuyor. Elbette likörlerden söz ederken onların asırlar içinde geçirdiği evrimleri de göz ardı etmemek gerek. Günümüzde kokteyl reçetelerinin önemli bir bölümünü oluşturan, çeşitli bitki ve baharatların lezzetli kombinasyonlarını meydana getiren likör türleri hâlen dünya genelinde yoğun ilgi görüyor. Peki, likör nedir ve tarih boyunca nasıl evrimler geçirdi? Likör nasıl içilir ve hangi lezzetlerle bir araya getirilebilir? Meyve likörleri nelerdir? Likör nasıl yapılır ve içinde ne kadar alkol bulunur? Eğer içki türleri hakkında yeni bilgiler öğrenmeyi seviyor ve meyveli/baharatlı içkiler tüketmekten hoşlanıyorsanız bu yazı tam size göre olabilir. Gelin, likör çeşitleri ve tariflerinin renkli dünyasında kısa bir yolculuğa çıkalım. 

Likör Nedir?

Dilerseniz, ilk olarak “Likör ne demek?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Likör, içerisinde genellikle meyve özleri, bitkiler, baharatlar, çiçekler ve/veya şeker bulunan alkollü bir içki türü. Likörlerin neredeyse tamamı aroma bakımından tatlı. Ancak içerdikleri alkol oranı likörden liköre değişiklik gösterebiliyor. Bazı likör çeşitleri %10 gibi görece düşük oranda alkol içerirken, bazılarının sahip olduğu oran %50 gibi çok yüksek düzeylere çıkabiliyor. Fakat genel anlamda konuşmak gerekirse, likörlerin büyük çoğunluğunun ortalama %15-%30 aralığında alkol içerdiğini söylemek mümkün. Söz konusu oranın belirlenmesinde likörün türü, markası, kullanım amaçları ve hitap ettiği tüketim alışkanlıkları etkili oluyor. Yaygın kanının aksine, likör alkol oranı düşük olmak zorunda değil. Ancak “Likör alkol mü?” sorusu da sıklıkla sorulduğu için, tüm likör çeşitlerinin belirli bir oranda alkol içerdiğini yeniden vurgulamak gerek. 

Özetle, likörün çeşitli aromatik tatlandırıcılar içeren meyveli, şekerli ve farklı alkol türleri kullanarak hazırlanan bir içki türü olduğunu söylemek mümkün. Biz likör çeşitlerini hem doğrudan tüketime hazır içkiler halinde hem de likörlü çikolata gibi farklı tatlıların içinde görebiliyoruz. Likör türleri hakkındaki en ilginç bilgilerden birini, aslında bu içki türünün tarihçesi oluşturuyor. Dilerseniz, likörün tarih boyunca yolculuğuna da kısaca göz atalım.

Likör Nasıl Ortaya Çıktı: Likörün Tarihçesi

Hem likörlerin hem de genel olarak meyve ile baharatların alkolle birleştirilmesi sonucunda elde edilen içki türlerinin tarihçesi oldukça köklü. Elbette birebir günümüzdeki haliyle olmasa da, likör benzeri içeceklerinin geçmişinin antik çağlara kadar uzandığı biliniyor. Başta Antik Yunan ve Mısır medeniyetleri olmak üzere birçok farklı uygarlıkta çeşitli bitkiler ve meyvelerle aromatize edilen alkollü içki türleri üretilmiş. Ancak bunlar ağırlıklı olarak tıbbi amaçlarla ya da dini ritüellerin bir parçası olarak kullanılmış. Takvimler Orta Çağ’ı gösterdiğinde zaten manastırlarda şarap üreticilerinin olduğunu ve şarapların içine çeşitli baharatlar ile bitkiler ilave edilmesi sonucunda likör çeşitleri tariflerine benzer reçetelerin ortaya çıkarıldığını biliyoruz. Likör türleri bu dönemde de ağırlıklı olarak ilaç amacıyla kullanılmış ve sağlığa yararlı olduğu düşünülmüş. 

Rönesans ve sonrasında likör türlerinin ticari amaçlı üretimi ve keyfi tüketimi gitgide artmaya başlamış. İlerleyen süreçte likörler misafirlere de yaygın olarak ikram edilen bir içecek türü haline gelmiş. 18. ve 19. yüzyıllarda hem Sanayi Devrimi’nin yaşanması hem de ticaretin günden güne gelişmesi sonucunda likör üretimi de artmış ve çeşitlenmiş. Ünlü likör markaları arasında sayabileceğimiz birçok marka da bu dönemde ortaya çıkmış. Baileys likör bunlar arasında en bilinenlerden biri. Safari likör, Amarula likör, Sheridan’s likör ve Archers likör ise 20. yüzyılda hayatımıza girmiş. Yine özel içki karışımı ve likör çeşitleriyle tanınan Jagermeister likör de bu dönemlerde doğmuş. 

20. yüzyılın likör çeşitleri açısından önemli bir etkisi daha var: 1920’li yıllarda Amerika’da uygulanan içki yasağı ve Büyük Buhran neticesinde barların büyük bir bölümü uzun süre boyunca kapalı kalmış. Bu sebeple de zaman içinde evde likör yapımı son derece popüler hale gelmiş. Bu süreç likörlü kokteyller açısından da bir dönüm noktası sayılabilir. Çünkü evde uygulanabilen tariflerin günden güne çeşitlenmesi “Likör neyle içilir?” sorusuna da farklı yanıtlar bulunmasını sağlamış. 

Likör Nasıl İçilir?

Damak zevkine ve kişisel tercihlere bağlı olarak, likör tek başına da tüketilebilen bir içki türü. Zaten içeriğinde farklı meyveler, bitkiler ve baharatlar bulunduğu için; damak zevkinize uyum sağladığı müddetçe dilediğiniz anda, kahvenin yanında ya da ikramlık olarak tüketilebiliyor. Ancak farklı tüketim biçimleri de olduğu için “Likör neyle içilir?” ya da “Likör nasıl içilir?” gibi sorular da akla gelebiliyor. Düz içimin yanı sıra, likörlerin en yaygın tüketim şekli çeşitli kokteyl kombinasyonları. Margaritadan pina colada’ya, martiniden White Russian’a kadar birçok farklı kokteyl türünde likör çeşitleri kullanılıyor. Likör türleri yoğun ve genellikle yüksek oranda şeker içeren bir tada sahip oldukları için, daha hafif içkileri tercih edenlere doğrudan hitap etmeyebilir. Bu sebeple birçok kişi likörleri soda ve tonik gibi daha hafif aromalı içeceklerle karıştırarak tüketmeyi de tercih edebiliyor. 

Türüne ve içeriğine göre değişiklik göstermekle birlikte, likörler bazı sıcak ve alkolsüz içeceklerin içine karıştırıldığında da onların lezzetini zenginleştirebilecek içkiler. Örneğin, kahveli likör ya da çikolatalı likör gibi türler sıcak çikolata, kahve ya da sıcak süt gibi içeceklerle birlikte de bir arada kullanılabiliyor. İçeriğinde meyve yerine çeşitli bitki ve baharatların bulunduğu likörlerin bazı meyve suları ile karıştırılması da mümkün. Kısacası, aslında “Likör neyle içilir?” sorusu tamamen sizin damak zevkinize bağlı. Ancak tüketim esnasında likör alkol oranları da mutlaka göz önünde bulundurmalı. İçeriğinde alkol bulunan tüm içkilerde olduğu gibi, sağlık açısından likörlerin de ölçülü miktarda tüketilmesi büyük önem taşıyor. Bazı likör markaları içki şişesine çeşitli tüketim önerileri de ekleyebiliyor. Dilerseniz, bu ipuçlarına da göz atabilirsiniz. 

Son olarak, likör tüketiminde yalnızca içecek çeşitlerinin değil, tatlıların da önemli bir rol oynadığını belirtmek gerek. Özellikle Avrupa mutfak kültürlerinde birçok farklı tatlı reçetesinin içinde likör çeşitlerinin yer aldığını görebiliyoruz. Geleneksel tariflerde bulunmasa bile, Türk ve dünya mutfaklarına özgü birçok tatlıyı likör çeşitleri aracılığıyla daha zengin ve farklı bir lezzete kavuşturmak mümkün. Likörlü çikolata çeşitleri bunun en yaygın tüketilen örnekleri arasında. Çikolatalı trüf, tiramisu, cheesecake, romanoff ve fondü gibi tatlıların içine de likör eklenebilir. Özellikle kahveli likör ve ballı likör çeşitleri bazı tatlılara lezzet bakımından çok yakışabilir.  

Likör Nasıl Yapılır?

Likör yapımı esnasında farklı içki çeşitleri baz olarak kullanılabilir. En yaygın kullanılan içki türleri arasında ise votka, rom, konyak ve cin gibi seçenekler bulunur. Temelde evde likör yapımı için bu türlere benzer bir iki bazı, şeker ya da şeker şurubu, damak zevkine uygun aromatik bileşenler kullanılır. Söz konusu bileşenler meyve özlerinden taze otlara, kuru baharatlardan vaniline kadar birçok farklı seçenek arasından tercih edilebilir. “Likör nasıl yapılır?” sorusunun cevabının ilk aşaması, doğru içki bazını seçmekten ve onu doğru miktarda kullanmaktan geçer. Likör hâlihazırda yoğun aromalı ve şekerli bir içkiye dönüşeceği için, genellikle daha nötr bir lezzete sahip olan içki türlerini tercih etmek daha ideal bir seçim olabilir. Örneğin, evde likör yapımı için genellikle votka tercih edilir, çünkü votka birçok içki türüne kıyasla daha nötr bir lezzet profiline sahiptir. 

Ünlü likör markaları üretim esnasında genellikle saklı tuttukları özel reçetelerden yardım alır. Bu nedenle genel anlamda bir reçeteden söz etmek mümkün değildir. Ancak temelde likör yapımında alkol seçimi, aromatik bileşenlerin belirlenmesi, şekerin eklenmesi, karışımın tüm lezzetler birbirine geçene kadar bekletilmesi, süzülmesi ve saklamaya uygun halde ambalajlanması şeklinde sıralanan aşamaların bulunduğunu söyleyebiliriz. Likör çeşidine ve markasına bağlı olarak söz konusu aşamalar değişiklik gösterebilir. 

Likör Çeşitleri Nelerdir?

Başlarken de belirttiğimiz gibi, likör çeşitleri birçok farklı meyve, baharat, içki bazı ve bitki içerebildikleri için kendi içinde çok sayıda kategoriye ayrılabiliyor. Ancak biz en çok meyve likörü çeşitleri ile kahveli likör, nane likörü ve acıbadem likörü gibi çeşitlere rastlıyoruz. Peki, en yaygın şekilde tüketilen ve tatlılarda kullanılan meyve likörleri hangileri? Dilerseniz, birkaç farklı örneği kısaca inceleyelim. Votka kullanarak yapabileceğiniz meyve likörü çeşitlerine Votkalı Likörler isimli rehberimizden de detaylı olarak ulaşabilirsiniz. 

  • Erik Likörü: Aslında meyveli likörler içinde belki de en az bilinen seçeneklerden biri olan erik likörü genellikle mürdüm ya da anjelik erik kullanılarak hazırlanıyor. Çoğu reçetede çubuk tarçın ve karanfil de yer alıyor. Erik hafif mayhoş bir tada sahip olduğu için, çok tatlı likörlerden hoşlanmayanlar bu türü sevebilir. 
  • Vişne Likörü: Mayhoş tadıyla tanıdığımız bir diğer meyve olan vişne de likörlerde sıklıkla tercih edilen bir lezzet. Vişne likörü de genellikle çubuk tarçın ve kakule gibi baharatlar içeriyor. Kek ve pasta gibi tatlıların içine de eklenebiliyor. 
  • Limoncello: Limoncello ya da bilinen diğer ismiyle limon likörü, likör çeşitleri içinde belki de düz içimi en çok tercih edilen lezzet. Hayatımıza 1970’li yıllarda giren bu tür limon kabuklarının sarı kısımları aracılığıyla aromalandırılıyor. 
  • Portakal Likörü: Kokteyllerden tatlılara envai çeşit lezzetin reçetesinde yer alabilen portakal likörü narenciye tatlarını sevenlerin favorileri arasında. Portakal likörü içeren en ünlü kokteyllerden biri de Margarita. 
  • Kızılcık Likörü: Mayhoş ve kekremsi tatları sevenler için kızılcık likörü de farklı ve lezzetli bir alternatif olabilir. Elbette kekremsi tadını daha fazla şeker ilave ederek kırmak da mümkün. Ancak ev yapımı reçetelerde çok tercih edilmiyor, çünkü kızılcığı ayıklamak biraz zahmetli bir iş. 
  • Hindistan Cevizi Likörü: Başta birçok kokteyl olmak üzere türlü içeceklerin içinde yer alabilen Hindistan cevizi likörü yumuşak içimli ve tropik bir lezzete sahip. Ancak özellikle evde yapıldığında doğru şeklide süzülmesi son derece önemli. Aksi takdirde tortulu bir kıvama sahip olabiliyor. 

Likör Fiyatları Ne Kadar?

Likör fiyatları hem likörlerin markasına hem de döneme bağlı olarak bir hayli değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak fiyatların belirlenmesinde güncel kurun, içkilerden alınan vergi oranının ve marka tercihinin rol oynadığını söylemek mümkün. Bu sebeple alışveriş öncesinde mutlaka güncel fiyatları incelemenizi öneririz. Net ve sabit bir fiyat aralığından söz etmek yalnızca likör çeşitleri için değil, hiçbir içki türü için mümkün değil.

İlgili İçerikler

Likör genellikle hafif, rahat içimiyle bilinen bir içki çeşididir. Ülkemizde çok fazla tüketilmemesine rağmen gerçekten bu tattan vazgeçemeyen bir kitle...