Gastronomi araştırmaları ülkemizde henüz çok yaygın değilken, mutfak kültürümüz ve tarihimiz henüz çok az biliniyorken elini taşın altına koyan ve bu uğurda çalışan isimlerin başında Ömür Akkor geliyor. Türkiye’nin 81 ilini dolaşan ve il il mutfak haritasını çıkaran Ömür Akkor’un yaptığı işin kıymeti gerçekten çok büyük. Ünlü şef halen araştırma yapmaya ve öğrendiklerini mutfağa aktarmaya devam ediyor.
Ömür Akkor, 1975 senesinde Kilis’te dünyaya geldi. O dönem Gaziantep’e bağlı bir ilçe olan Kilis’te doğması onu mutfağın içine çekti. Malum Gaziantep Türkiye’nin en önemli gastronomi şehirlerinin başında geliyor. Babası hem gazeteci hem de esnaf olan Ömür Akkor’un annesi ise emekli öğretmen. İkiz kardeşi olan Yunus Emre Akkor ise kendisi gibi bir aşçı.
Anadolu’nun malzeme envanterini ve gizli kalmış tariflerini ortaya çıkarmak için 25 yılı aşkın süredir Türkiye’yi karış karış gezen Ömür Akkor, bu işe Uludağ Üniversitesi’nde eğitim gördüğü dönemde başladı. Bu dönemde Bursa’daki arkeolojik kazılarda şef olarak görev alan ve bölgenin 4000 yıllık yemek tarihini inceleyen Ömür Akkor, bu çalışmaları ile ödüller aldı. “Bursa Mutfağı” adını verdiği kitabında bölgenin yemek kültürünü anlatan ünlü şef, bu kitabı sonrasında tüm Anadolu’yu dolaştı. Ömür Akkor’un yazmış olduğu bir başka kitap olan “Selçuklu Mutfağı”, ünlü şef’in yemek dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Gourmand Cookboak Awards bünyesinde verilen “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülünü kazandı.
Yıllardır üst düzeyde mutfak şefliği yapan Ömür Akkor’un Bursa’da ve İstanbul’da olmak üzere iki restoranı bulunuyor. Bu restoranların yanında üniversitelerde dersler veren ve daha bir çok kitap çalışmasında bulunan Ömür Akkor, Anadolu’nun yemek konusunda Evliya Çelebi’si olarak kabul ediliyor.
1975 yılında Kilis’te doğan Ömür Akkor, Uludağ Üniversitesi, İktisat mezunudur. Bursa ve ilçelerindeki yemekleri kayıt altına alarak “Bursa Mutfağı” kitabını hazırlayan şef, bu kitabıyla 2009 Gourmand World Cookbook Awards’ta yerel mutfak kategorisinde en iyi kitap ödülünü almıştır. Aynı zamanda “Selçuklu Mutfağı” eseri de “Dünyanın en iyi mutfak tarihi kitabı” ödülünü almıştır.
“Türk mutfağı için 250.000 km.” projesini tamamlayarak 81 ili gezen Ömür Akkor, Bursa’da babaannesinin adını taşıyan “Zennup 1884” isimli restoranında, Osmanlı ve Selçuklu mutfağının eşsiz lezzetlerini yine Anadolu’nun usta zanaatkarlarının çini/bakır tabaklarında sunarken, hem görsele hem damağa hitab ediyor.