Dünyanın en eski ve en yaygın tüketilen içeceklerinden biri olan bira, popülerliğini hiçbir zaman kaybetmiyor. Bira, su ve çaydan sonra dünyanın en çok tüketilen içecekleri sıralamasında üçüncü konumda bulunuyor. Bu kadar çok tüketilen bir içeceğin tek bir tanımı ya da çeşidi olması pek mümkün değil. Bu nedenle, biralarda kullanılan ham maddeler ve bira yapım teknikleri değişkenlik gösteriyor. Farklı tekniklerle üretilen, farklı içerikte biralar, çeşitliliğin ortaya çıkmasını sağlıyor.
Biranın içeriği geçmişten günümüze kadar bir değişim geçirdi demek yanlış olmaz. Modern biralar genellikle “Alman saflık yasasına” göre üretiliyor. Bu yasaya göre biranın içeriğinde malt, şerbetçiotu, su ve mayadan başka herhangi bir ek madde olamıyor. Bu yasaya uygun profesyonel biralar yaygın olmakla birlikte, içerisine şeker, pirinç, glikoz şurubu veya koruyucu maddeler eklenmiş biralar da yok değil.
Bira, yapım tekniğine göre ve malt, şerbetçiotu gibi aromatik bileşenlerinin ya da mayaların çeşidine göre farklı isimler alıyor. Bizim en çok gördüğümüz ve ticari biraların başını çeken “lager” ve onun alt kolu olan “pilsener” biralar bu isimlerden en bilinenleri diyebiliriz. Bu ikili dışında “ale”, “ipa”, “amber”, “kölsch” gibi farklı tarzda biralara piyasada sıklıkla rastlıyoruz.
Biranın tarihçesine bakacak olursak, bazı kaynaklara göre biranın temelleri 13.000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Bugünkü İsrail sınırları içerisinde yer alan Carmel Dağları’nda antik toplumlardan kalma yulaf ezmesi fermantasyonu ürünlerine rastlandığı söyleniyor. Bu kalıntılar tam manada bir birayı işaret etmese de alkollü fermente bir malt ürününün temeli olduğu düşünülüyor. Dünyada, bilinçli olarak bira benzeri ilk alkollü içecek M.Ö 7000’li yıllarda pirinç maltından Çinli çiftçiler tarafından yapıldığına dair bilgiler de mevcut.
Tam manada bira yapımı ve mayalanma kültürünün geliştirilmesi ise M.Ö 3100 – 3500 yılları arasında günümüzde İran toprakları olan coğrafyada başlıyor. Bu topraklara hakim olan Sümerler, tarihte ilk profesyonel “malt” bira üreticisi topluluk olarak kabul ediliyor. M.Ö 2500 yılına geldiğimizde ise biranın ticari bir ürün olduğunu gösteren kanıtlara ulaşmak mümkün. Biranın öncüsü Sümerler olsa da 70’e yakın bira çeşidi bulan ve geliştiren Babilliler biranın günümüze bu denli kuvvetli şekilde ulaşmasını sağlayan toplum olarak biliniyor.
Bira, coğrafi keşifler ve yeni dünya düzeni ile Avrupa’ya gelip burada yaygınlaşmaya başladığında ise tarihler M.S 800’lü yılları işaret ediyordu. Avrupalılar biraya şerbetçiotu ilavesini yaparak bu içeceğe farklı bir boyut kazandırdılar ve bira günümüzde Avrupalı içeceği olarak anılıyor. En iyi biralar Almanya, Hollanda, Belçika ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde üretiliyor.