Osmanlı saray mutfağında ortaya çıkarak günümüze kadar ulaşan hoşaf, yemeklerin yanında ya da sonrasında hem ferahlamak hem de tatlı ihtiyacını gidermek için tercih edilen bir lezzet. İsmi, aslında “hoş-ab” yani “güzel su” anlamına geliyor. Günümüzde yemeklerin yanında asitli içeceklerin tüketilmesi daha yaygın olsa da hâlen bu geleneği ve yemek kültürünü sürdürenlerin sayısı da hiç de az değil. Komposto ve hoşaf birbirlerine sıklıkla karıştırıldıkları için bu konuya da hemen açıklık getirelim: Komposto taze veya dondurulmuş, hoşaf ise kuru meyvelerle hazırlanıyor. Bu sebeple biz de hemen aşağıda yer alan tarifte çekirdeksiz kuru sarı üzüm kullanacağız. Ancak taze yeşil üzümlerle yapılan komposto tarifi de sitemizde mevcut. Arzu ederseniz ona da göz atabilirsiniz.
Kısa bir uyarı daha: Hoşafa aslında damak zevkinize uygun tüm malzemeleri ekleyebilirsiniz. Çubuk tarçın, kakule tohumu, karanfil taneleri… Aklınıza ne gelirse. Bizim bu tarifte yıldız anason kullanmamızın sebebi ise üzümle anasonun zaten rakıdan da asırlardır bilinen bir lezzet uyumuna sahip olması. Anason miktarını artırdığınız takdirde tatlı ve alkolsüz bir rakı tadına bile yaklaşabiliyorsunuz. Seçim sizin, haydi tarife geçelim:
Üzüm Hoşafı Malzemeleri:
- 150 gram kuru sarı üzüm (çekirdeksiz)
- 1,5 litre içme suyu
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- 3-4 adet yıldız anason (isteğe bağlı)
Üzüm Hoşafı Yapılışı:
- Kuru üzümleri derin bir kaba alın ve üzerlerine bir parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika bekleterek biraz yumuşamalarını sağlayın.
- Süzdüğünüz kuru üzümleri bir tencereye aktarın. Üzerlerine içme suyunu ve toz şekeri de ekledikten sonra orta ateşteki ocağa alın.
- Ara ara karıştırarak kaynatın ve kaynayınca altını kısın.
- Arzu ediyorsanız yıldız anasonu da ilave edin ve yaklaşık 5 dakika daha kısık ateşte kaynatın.
- Ocağın altını kapatın ve tencereyi hoşaf soğuyana kadar tezgahta dinlenmeye bırakın.
- Oda sıcaklığına geldiğinde kavanozlara aktararak buzdolabında muhafaza edebilir, dilediğinizde soğuk şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!