Dünyanın neresine gitseniz çok sevilerek tüketilen bir meyve olan armudun doğada birçok türü bulunuyor. 72 türün arasından insanların tüketimine en uygun olan türlerin bilinçli şekilde üretimi de yapılıyor. Türkiye armut üretiminde dünyada beşinci sırada yer alırken, Çin yaklaşık 17 milyon ton üretim ile ilk sırayı kimseye bırakmıyor. Armut meyvesinin doğal yayılım alanlarının ise Batı Avrupa, Kuzey Avrupa ve Asya olduğu biliniyor.
Armut meyvesi olgun halinde oldukça şekerli ve aromatik bir tada sahip. Daha ham olan armut meyveleri ise ekşi ve nötralize bir tat dokusunda oluyor. Armudun kullanım alanları türüne ve olgunluk derecesine göre değişiyor. Olgun armutlar tatlılar, meyve suları ve direkt tüketimde kullanılırken ham armutlar kokteyl yapımı ve sağlık sektörü gibi alanlarda değerlendiriliyor. Armut Türk mutfağında da yoğun şekilde kullanılıyor. Osmanlı saray mutfağında ana yemeklerde, şerbetlerde, tatlılarda kullanılan armut bugünkü mutfağımızda da önemli bir yer tutuyor. Hatta armutla ilgili Türk atasözleri bile olduğunu söylemek gerek.
Armudun insanlar arasında bu denli popüler bir gıda olmasının tek sebebi harika tadı ve dokusu değil elbette. Armut lezzetli olmasının yanında oldukça sağlıklı bir besin olarak da biliniyor. Armut ağır yemekler sonrasında sindirimi kolaylaştıran bir yapıya sahip. Yine, içerdiği yoğun liflerden dolayı önemli bir probiyotik ve antioksidan kaynağı olan armut vücudu her anlamda dengeliyor. Kırmızı kas ve kalp kaslarına da çok iyi gelen bu mucize meyve içerdiği vitamin ve mineraller ile de insan sağlığına faydalı oluyor.