Mantı, Türk mutfağının dünyaca ünlü yemekleri arasında yer alıyor. Hatta mantı için geleneksel Türk mutfağının en popüler yemeklerinden biri denebilir. Bugün Türk mantısı her ne kadar Anadolu coğrafyasında yapılıyor olsa da bu yemeğin kökenleri Orta Asya hatta Çin’e kadar dayanıyor. Başta Orta Asya ve Uzakdoğu olmak üzere dünyanın birçok noktasında mantıya hem ismen hem de cismen çok benzer yemekler uzun yıllardır yapılıyor.
Türkiye’de de yalnızca bir çeşit mantı yapılmıyor. Farklı kültürlerin kesişim kümesi olan Anadolu’da oldukça farklı türde mantı yemeğine rastlamak mümkün. Türkiye’de; sini mantısı, Kayseri mantısı, Sinop mantısı, hıngel-hingel, yağ mantısı gibi çok ünlü mantı çeşitlerinin yanında daha birçok farklı türde mantı yapılıyor. Geleneksel Türk mutfağını yurtdışında daha çok temsil eden mantı türü ise Kayseri mantısı ya da ona benzer bohça türü kıymalı mantı yemekleri denebilir. Türkiye dışında, Türk mantısı söz konusu olduğunda insanların aklına gelen mantı türü Kayseri mantısı oluyor. Bu lezzet ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada sevilerek tüketiliyor. Zaten başka ülkelerde de kıymalı mantı türevleri yapıldığı için milyonlarca insanın damak tadı bu harika lezzete aşina. Bu durum mantının ününün daha kolay yayılmasını da sağlıyor.
Mantının kökenleri Orta Asya’da yaşayan Türk ve Moğol kavimlerine dayanıyor. Balkan toprakları gibi o coğrafyaya uzak ülkelerde de geleneksel olarak mantı yemeklerinin yapılması ise Türk ve Moğol göçleriyle Orta Asya Kültürü’nün Avrupa topraklarına kadar gelmesine dayanıyor. Yine, Orta Asya’nın dibinde yer alan Çin ve Çin kültürü etkisi altındaki ülkelerde mantı yemeklerinin olması da tamamen coğrafya kaynaklı.
Klasik Türk mantısı yumuşak bir hamurun içine kıyma ve soğan bazlı bir harç koyulmasıyla hazırlanıyor. Harç koyulduktan sonra hamur bohçamsı şekilde katlanıyor ve suda haşlanarak tüketiliyor. Haşlanan mantı üzerine salçalı veya baharatlı bir sos ve yoğurt da ilave ediliyor.