Weihenstephaner Hakkında
Kendisini “dünyanın en eski bira fabrikası” olarak adlandırılan Weihenstephaner, tam ismiyle Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Bavyera’nın Freising isimli şehrinde ve eski Weihenstephan Manastırı’nın yerinde bulunan bir bira fabrikası. 2014 yılında toplam üretimi 403 bin hektrolitreyi geçen Alman markası, 1950’li yıllara dek kuruluş tarihinin 1146 yılı olduğunu söylüyordu. İlerleyen süreçte aslında fabrikanın 1040 yılında kurulduğuna işaret eden yeni bir belge bulundu. Fakat hâlen bu belgenin geçerliliği genel kabul görmüş değil. Her koşulda, Weihenstephaner’in çok köklü bir tarihçesi olduğu da bir gerçek.
Weihenstephan Manastırı’na Freising Piskoposu I. Otto tarafından bira üretimi yapma hakkı verilmesi sonucunda doğan fabrikanın ilk yazılı belgesi 1675 tarihine ait. 768 yılından günümüze ulaşan farklı bir kaynakta ise bu manastırın yakınlarında bu dönemde de bir şerbetçiotu bahçesi bulunduğunu gösteriyor. 1803 yılında kapanan manastır, ilerleyen süreçte Bavyera hükümetine ait bir mülk haline gelmiş. Burada Kraliyet’e ait bir bira fabrikası, aynı isimle yeniden kurulmuş. Keza Weihenstephaner markası günümüzde de aslında tamamen Bavyera hükümetine ait ama özel sektör kurallarıyla işletiliyor. 1921 yılından beri bugünkü ismini taşıyan işletmenin çevresi ise Hochschule Weihenstephan-Triesdorf’a ait bir kampüs olarak kullanılıyor.
Tıpkı diğer Alman üreticilerin yaptığı gibi, Weihenstephan’da da Saaz ve Hallertau şerbetçiotları kullanılıyor. Filtresiz olması sebebiyle biraz bulanık bir görünüme sahip olan bira, en popüler buğday biraları arasında. Tadımda ilk olarak şerbetçiotunun hafif acılığı, ardından da buğdayın tatlılığı geliyor. Acılık gitgide azaldıkça hafif limon, karanfil ve kakule aromalarını da daha iyi alabiliyorsunuz. Asit oranı da başarılı bulunan Weihenstephaner muz ve buğday notalarıyla ön plana çıkıyor. Eğer siz de buğday birası seviyorsanız, Hoegaarden ve Weihenstephaner gibi seçenekler favorileriniz arasına girebilir.