leplezizlepleziz

Zeytinyağlı Fava Tarifi

Zeytinyağlı Fava Tarifi

Yine Akdeniz ve özelikle Ege’ye ait olan ve Yunan kültürünün etkisi ile ülkemizde bilinen, aynı zamanda da Türkiye’nin en sevilen mezelerinden biri olan fava; kurutulmuş baklanın haşlanıp, ezilerek işlenmesi ve bol zeytinyağı eklenmesi ile servis edilir.

Tek başına tüketilmesinin yanı sıra hamur işleri içinde veya ana yemeklerin yanında dip sos olarakta kullanılıyor. Fanatiklerinin asla favasız sofraya oturmadıkları rivayet edilir.

4 - 6 Kişilik

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Pişirme Süresi: 30 dakika

Zeytinyağlı Fava Malzemeleri:

  • 500 gram kuru iç bakla
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 -5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1/2 limonun suyu
  • 1/4 portakalın suyu
  • 1 adet küp şeker
  • 1 demet ayıklanmış dereotu
  • Damak tadınıza göre tuz

Notlar:

*  Portakal ve limon suyunu birlikte kullanmak daha iyi olsa da sadece limon suyu ile de yapabilirsiniz. 1 tam limonun suyu yeterli olacaktır.

* Farklı ve aromatik tatlar hoşunuza gidiyorsa, favaya kerevizde ekleyebilirsiniz.

* Favanın servis öncesi kıvamı biraz sulu olmalıdır. Bekledikçe o suyunu çekip kıvam alacaktır.

Zeytinyağlı Fava Yapılışı:

Bol suda yıkadığınız iç baklayı daha kolay pişmesi için bir gece önceden soğuk su ile ıslatın.

Bir büyük kur soğanıı küp küp doğrayarak 2 kaşık zeytinyağında renk alana kadar kavurun.

Sonrasında üzerine sıcak suyunuzu ekleyin. Hemen ardından iç baklanızı, limon ve portakal suyunu, şekeri, tuzu da ekleyin.

Baklalar yumuşayıp kıvam alana kadar, ara ara karıştırtarak pişirin. Kıvama geldiğinde baklalar tüm suyu çekmiş olmamalı. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız bir miktar daha sıcak su ekleyin. Kalan 2 kaşık zeytinyağını da ekleyin ve blender ile püre haline getirin.

Püre halindeki favayı bir kaba alın. Favanızı şekillendirmek isterseniz bir kalıp veya benzeri bir kaba alabilirsiniz. Bu durumda kalıbın altını ıslatmayı unutmayın. Ya da şekil vermeden püremsi kıvamı ile sunabilirsiniz.

Fava ocaktan alındıktan sonra hangi şekilde servis edilecek olursa olsun, buzdolabında dinlendirilmelidir. Önce oda sıcaklığında soğumasını bekleyin daha sonra üzerini kapatarak en az 5 – 6 saat buzdolabında dinlendirin.

Ayıkladığınız dereotlarını ince ince kıyın. Dolaptan çıkardığınız favanızın üzerini dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili İçerikler

Sevdiklerimizle paylaştığımız ve başında saatler geçirebildiğimiz sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında elbette mezeler var. Meze dendiğinde akla genellikle soğuk meze çeşitleri...

En sıradan görünen sofrayı bile bir ziyafete dönüştüren ve envai çeşit ana yemeğe kusursuz şekilde eşlik eden mezeler, mutfak kültürümüzün...

Zeytinyağı kimine göre uzun yaşamın sırrı, kimine göre Akdenizli'nin enerjisinin, mutluluğunun kaynağı. Bizde de özellikle Ege mutfağının ve sofralarının olmazsa...

Rakı, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan bir içkidir ve genellikle yanında tüketilecek birçok meze seçeneği bulunmakta. İşte en...

Rakının kökenlerine derinlemesine baktığımızda M.S 5. yüzyılda, Roma İmparatorluğu kaynaklarında rakı benzeri ürünlere rastlandığını görüyoruz. Bu rastladığımız içecek, distile alkolle...

9,4

(2)

Benzer Şeyler
Muhammara Tarifi

Suriye mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan muhammara, uzun yıllardan beri ülkemizde de son derece popüler....

Havuçlu Kabak Tarator Tarifi

Havuçlu kabak taratoru dünyanın en lezzetli ama yapımı en basit mezelerinden biri olarak tanımlamak yanlış...

Yoğurtlu Köz Patlıcan Tarifi

Sofralarımızı şenlendiren her bir mezenin yeri bizim için ayrı. Ancak doğruya doğru, patlıcanlı mezelerin yerini...