Tantuni, geleneksel Türk mutfağında uzun yıllardır yer alan bir yemek. Fakat bu eşsiz sokak lezzetinin son derece popüler hale gelmesi yakın dönemde gerçekleşti. Mersin yöresi ile özdeşleşen bu yemeğin tarihinin 1800’lü yıllara kadar dayandığı tahmin ediliyor. Elbette tantuninin resmi olarak ne zaman ortaya çıktığı hakkında net bir bilgi yok. Yakın zamanda popüler hale gelmesinde ise son derece pratik ve nispeten uygun fiyatlı bir yemek olmasının büyük payı var. Ayaküstü tüketilebilecek ve cebi çok yakamayan bir yiyecek olan tantuni Türkiye’de bugün birçok şehirde yapılıyor. Bunların tamamı klasik Mersin tantunisi formunda olmasa da inovatif ürünler de tantuni severlerden büyük rağbet görüyor.
Tantuni bir rivayete göre aslında yemeğin yapılış tekniğine verilen isme deniyor. Örneğin Adana bölgesinde küçükbaş hayvanların akciğer bölümünden, kuyruk yağı ilavesiyle ciğer tantuni denilen yemek yapılıyor. Bu yemek klasik Mersin tantunisine göre çok daha yöresel. Tüm dünya tarafından tanınan ve sevilen ise Merisn tantunisi olarak adlandırılan özel lavaş ekmeğin arasına koyulan et ve garnitürden oluşan lezzet. Tantuni, çok basit malzemeler ile yapılan bir yemek gibi görünüyor olsa da bu lezzeti doğru şekilde tüketicilere sunmak büyük ustalık istiyor. Tantuni ekmeğinden etine hatta garnitürüne kadar özel teknikler ile hazırlanıyor.
Tantuni kimilerine göre Mersin yöresindeki Türkmen veya Yörük haklarının kimilerine göre ise Antakya tarafından gelen Arap tüccarlarının yemeği. Fakat tek bir doğru var ki tantuni, bugün geleneksel Türk mutfağında yer alıyor ve lezzeti ile damak çatlatıyor. Mersin tantunisi özel bir saç ya da ocak benzeri yapı üzerinde, küçük doğranan sinirsiz ve yağsız etlerin pamuk yağı ve su yardımı ile kızartılmasıyla yapılıyor. Kızaran etler baharatlanarak özel yapılan lavaşın arasına koyuluyor. Son olarak ise isteğe bağlı, etin üzerine soğan, domates ve maydanoz gibi garnitürler ekleniyor. Tantuni genellikle limon sıkılarak tüketiliyor.
Klasik tantuni bu şekilde olsa da bugün tavuk etinden de tantuni yapılıyor. Ayrıca tantuni ekmek arası veya yoğurtlu şekilde de servis ediliyor.